Enneagrammet-Hjælperen-Assistenten-Sekretæren

- artikel af Lars Echardt Petersen

Jeg tager mig af dine behov.

Jeg tager mig af dine behov.

 

Hjælperen høre til hjertetyperne inden for enneagrammet. Hjælperen er utrolig god til, at kende andre menneskers behov. Kan være så meget over i andres behov, at de glemmer deres egne behov.

Jeg hjælper min mand/kone/børn/chef/kollegaer/venner. Jeg giver dem alt og det er jeg stolt over.

Hvorfor kan de ikke give mig det samme?

Som barn har jeg følt jeg kun bliver elsket, hvis jeg hjælper til. Elsket= At hjælpe Kærlighed, som man kun får, hvis man hjælper. Det, at hjælperen giver så meget af sig selv til andre kan blive for meget. Så føler hjælperen sig ufri og begravet i et stor hjælpe-projekt, som aldrig ender. Hjælperen kan hurtigt påtage sig andre menneskers ansvar. Så skal hjælperen både tage sig af sit eget ansvar og andres. Dette ansvar bliver med tiden tungere og tungere… De mennesker, som slipper for deres eget ansvar når hjælperen påtager sig det føler sig måske lettede uden egentlig, at forstå hvor hårdt det er for hjælperen, at skulle være andre menneskers samvittighed? For de mennesker, som har med hjælperen, at gøre kan de være forvirrende når man første gang oplever deres vrede.

“Du, som altid virker, så glad og positiv?

Hvordan kan jeg kende mine egne behov, hvis jeg konstant er i “andre menneskers hjerter?”

Min vrede tillader mig, at mærke mine egne behov. Så kan jeg sige fra når folk har gået over mine grænser. “Kunne jeg dog bare lære, at mærke mine egne behov uden, at være vred!!” Desværre kan det være svært for de mennsker, som er i hjælperens nærhed, at forstå hjælperens behov. Det fordi de er så dårlige til, at give udtryk for dem…

Ingeborg Skjern fra matador er en typisk hjælper. Her er hun i sin typiske rolle, som ansvarlig mor, der elsker og forsvare sin søn mod Mads Skjern, der kalder sin søn syg i hovedet fordi han er homoseksuel.

enneagram

Type.2 hjælperens stresspil peger mod type.8 frontkæmperen. Type.2 hjælperens tryghedspil peger fra type.4 romantikeren.

Se under frontkæmperen og romatikeren for, at forstå hjælperens type sammenhængende. Hjælperen skal lære sig selv, at kende.

Blive i sin egen krop, mærke sine egne følelser og behov, hjælpe sig selv, kun tage sit eget ansvar, ikke afvise andre menneskers hjælp. Fra den virkelige verden er Sanne Salomonsen et rigtigt godt eksempel på en hjælper, som har fundet mange af de svar, som kan bringe hende videre. Det synger hun om i denne sang om, at komme hjem.

Uhenssigtmæssig adfærd, tanker, følelser.:

Passion.: Stolthed Fiksering.: Anderkendelse

Hensigsmæssig adfærd, tanker, følelser.:

Udviklingsvej.: Ydmyghed Essenstilstand.: Frihed

- artikel af Lars Echardt Petersen, NLP-kompetence, Kommentar


af Lars Echardt Petersen         https://www.Hånden-på-hjertet.dk
Copyright 2003-2019: Behandlerlisten.dk. All rights reserved.