Tegneterapi - når du ikke kan sætte ord på

- artikel af Birgitte Asmussen

Hvor GØR han ikke noget, når nu er det så tydeligt at han har det svært, den midaldrende mand, og når det er tydeligt, at der er ting han slås med i sit familieliv??

Hvorfor kontakter han ikke en familieterapeut, så han kan finde ud af, hvad han stiller op med sine børns mistrivsel? Hvorfor kontakter han ikke en parterapeut, så han kan få taget hul på sit problematiske forhold til sin hustru? Der er jo alle mulige hjælpeforanstaltninger til rådighed i dagens Danmark, hvorfor taler han dog ikke med nogen om det, der gør så ondt, og som er så svært for ham i hans dagligliv?

Jeg tror, mange af os kender mennesker som lider i deres dagligliv, og om hvem vi tænker, at det burde de altså gøre noget ved, eller som vi undrer os over, ikke gør noget, men tilsyneladende bare passivt finder sig i at være ked af det/vred/trist/stresset alt for ofte.

Men det glemmes, at hurdlen for en del mennesker er, at de ikke oplever det muligt at formulere i ord, hvordan de har det. Ganske enkelt fordi det er meget fremmed for dem at udtrykke sig verbalt om de følelser, de har. Sådan forholder det sig ikke mindst hos midaldrende mænd, opvokset i en tid, hvor drenge blev lært at undertrykke følelser - men det er bestemt også en problematik man finder i andre grupper. Der mangler simpelt hen adgang til et sprog. Og dermed bliver standardrådet - tal med nogen om det - ubrugeligt. Fordi det at tale om noget forudsætter noget, som ofte ikke er tilgængeligt for netop dem der har det allersværest.

For den gruppe er der brug for andre tilgange end den sproglige.

 

Du behøver ikke være god til at tegne!

 

Tegneterapi er et alternativ som kan anvendes af ALLE, fordi det ikke handler om at være "god til at tegne", men virker, fordi man her har mulighed for at hente og udtrykke informationerne fra sjælen på en anden måde end når det sker via sproget. Èn eneste streg - en prik - måske er det alt, man kan få frem til at begynde med, men selv i noget så enkelt ligger mange informationer gemt. Det gør der også i et blankt stykke papir, så her kan alle være med.

Den måde at arbejde på virker også, fordi de informationer, der kommer fra sjælen, formidles via hånden og dermed direkte fra kroppen, i modsætning til det der sker, når informationerne fra sjælen formidles via munden, hvor det, et menneske udtrykker kan siges at "have været oppe og vende" i hovedet, som også helt fysisk er det sted, hvorfra informationerne ender med at blive formidlet. Selvfølgelig spiller hjernen med, uanset hvor udtrykket ender med at komme fra, men der er en gradsforskel alligevel.

I en kultur som i den grad baserer sig på at mennesker er velformulerede, tilbyder netop tegneterapi et rum for mennesker, for hvem det verbale ikke har haft gode betingelser, og som derfor har rigtig svært ved "at sætte ord på".


af Birgitte Asmussen         http://www.bevidsthed.nu
Copyright 2003-2019: Behandlerlisten.dk. All rights reserved.