Sundhed og Velvære behøver ikke at være kompliceret

- artikel af Pia Tingstedt

Det naturlige i behandlinger og fremstilling af fx. fødevarer, bygger på en forståelse af at Sundhed og velvære handler om vores energi og funktion. Det er grundlæggende for os, at vores energi kan genkende og omsætte det til funktion, så vi oplever sundhed og velvære.

 

Et godt helbred og livskvalitet er naturligt, men hvad betyder det?

Sundhed og velvære handler nemlig om at få den energi vi selv rummer til at arbejde på den mest optimale måde. Og når energien fungerer og samarbejder - i os - i sin bedste udgave, så er vi så sunde som det er muligt.

Så, efter min mening er det den vigtigste prioritet vi kan have i vores liv - vores velvære og livskvalitet! 

Hvad har betydning for at energien kan fungere optimalt - i vores tjeneste

Sundhed er ikke kompliceret og kræver ikke en kemieksamen eller en doktorgrad. Du kan også sagtens finde ud af...

I bund og grund er sundhed enkelt! Vores krop ved det hele. Vi er født til at kunne det hele fra starten:

 • · Sove, drømme og vågne
 • · Spise, fordøje, omdanne det til energi
 • · Drikke når vi er tørstige
 • · Være vågne, tænke, føle og mærke
 • · Bevæge os, lære at tale og kommunikere
 • · Opbygge relationer
 • · Formere os, opfostre vores børn
 • Livet i al sin enkelthed og mangfoldighed!
 • Du har grundlaget for det hele i dig allerede.
 • Alt ligger klar til at blive taget i brug – opdaget – oplevet af dig!
 • Men du må øve dig, træne evnerne, lære det at kende.
 • Lære dig selv at kende gennem de oplevelser som disse, dine medfødte genialiteter har at tilbyde dig.
 • Du skal øve dig og lære dig selv at kende.
 • Den vigtigste viden du kan tilegne dig, er at lære det fantastisk transport redskab, du eksisterer i, at kende.
 • Det er på ingen måde det eneste du skal lære i livet. Ej heller det eneste du skal interessere dig for.

 

Men manglende sundhed og velvære skyldes blandt andet mangel på essentielle grundstoffer, fordi vores fødevarer mangler de essentielle grundstoffer.

Hvordan giver du så på en enkelt måde din krop denne helt basale sundhed?

 

De essentielle stoffer mangler i vores føde fordi det meste er industrialiseret. Der er skabt en industri omkring vores fødevarer, der forudsætter at skal holde til at blive håndteret i store mængder og af store maskiner, håndteret og transporteret over lange afstande i fly, lastbiler, tankskibe og tog - for derefter at være på lager inden det videresendes til et supermarked. Her skal kunne holde sig i lang tid nok til at supermarkedet kan nå at sælge det, for til sidst at blive købt af os - og så kunne holde en rimelig tid hjemme hos os.

De næringsstoffer som harskner (i fx mel) bliver fjernet, ellers kan melet slet ikke holde sig til den tur som det moderne samfund forventer af varer. Men det som harskner er også det som giver melet sin sundhed - altså, når det ikke er harskt. Den mel som sælges mest er ikke en fødevare men en fyldvare som faktisk belaster vores energisystem og fordøjelse. Og sådan er det med mange af de fødevarer som vi køber.

Vi er vant til at det er den kvalitet vi får.

Men det er mere et spørgsmål om mad end om næring....

 

Mad er en betegnelse, vi bruger om det vi spiser. Vi oplever mæthed men ikke nødvendigvis sundhed og velvære fordi vi ikke er ernæret.

De to ting er desværre blevet adskilt i den moderne industrialisering og opbevaring af varerne.

Det ser pænt ud og bliver præsenteret flot af producenterne. Men der mangler en interesse i hvordan varerne ernæringsmæssigt bidrager til vores livskvalitet og sundhed.

Derfor kan det lade sig gøre at skabe stordrift, hvor mængden er vigtigere end kvaliteten og hvor holdbarheden er vigtigere end om det har en ernæringskvalitet for os.

Sundhed og velvære, er at give vores energi brændstof der har en ernæringsværdi for os.

 

Kvaliteten af luften, vandet, saltet, brødet, grønsagerne, frugten og kødet er meget vigtigere end mængden.

Man kan spekulere over hvorfor det er blevet så utroligt kompliceret at leve sundt. Vandet er forurenet, saltet er forurenet og de grundingredienser der bruges i det basale er udpint og forurenet og det samme med det meste andet som vi kan købe.

Det undergraver vores energi og vi vænner os til en tilstand af lavenergi, fordi vores krop må bruge ekstra energi på at skaffe sig af med de mange ubrugelige stoffer som er i det vi indtager. Samtidig mangler vi de essentielle grundstoffer som vores krop har brug for til sin fulde funktionalitet.

Økologisk og Biodymanisk mad

 

I økologiske fødevarer er der langt færre kemiske substanser. Der er andre gode grunde til at vælge økologi. Udover dit helbred, så undlader du at støtte de store kemifabrikker, der på mange måder er alt for voldomme for naturen og det er bedre for miljøet. Endnu bedre, hvis du vil gøre endnu mere ud af det, så tager biodynamisk dyrkning endnu mere hensyn til natur, miljø og energien - og har derfor endnu mere at byde på til din energi..

Hvad er den enkle og basale sundhed?

 

Et godt helbred er en balance mellem vores fysiske, følelsesmæssige, mentale og spirituelle dimensioner. En tilstand af sundhed og velvære der gør os i stand til at møde livets udfordringer til os, på disse 4 planer, så vi lærer os selv og livet at kende.

Det handler derfor ikke kun om, at vi ikke skal være syge, eller altid være lykkelige.

Det handler også om vi kan stå i livets udfordringer.

Hvad har vi brug for for at opleve sundhed og velvære?

 • Rent drikkevand
 • Ren luft
 • Rene madvarer

 

Naturligt forekommende ting, fordi det er det som vores egen energi kan genkende og optage naturligt i vores egen energi, uden de omkostninger, som ikke naturligt forekommende produkter vil medføre.

Hvad har vi mere brug for?

At sove godt og naturligt

At bevæge os efter vores fysiske behov

At have kærlige, sunde og udviklende relationer

At kunne være sammen med os selv

At være i ro

Det er en del af vores menneskelig natur, at have et miljø som gør det trygt at sove og være en del af et fællesskab som gør os trygge. Et fællesskab som samtidig forstår værdien af det enkelte individ og har en respekt indbygget i fællesskabet som giver plads til at vi er sammen med os selv lige så naturligt som vi er sammen i fællesskabet. Uden begrænsninger som lukker den enkeltes værdi ned, men med en respekt for de værdier som er i fællesskabet.

Hvad har vi mere brug for?

 

Tilliden til at tro på os selv og vores værdifuldhed

Evnen til at drømme og modet til at gå efter drømmen

Tålmodigheden til at udvikle evnerne og skabe muligheden for at realisere drømmen

Vedholdenheden og stædigheden til drømmen for det indre øje kan realiseres, hvis vi vil.

Dette er et bud på det basale fundament, vi alle, som mennesker bør bygge vores liv på, og også hjælpe hinanden med at bygge. 

 

Og her kommer det basale og enkle så ind. For når vi helt grundlæggende mangler de helt basale grundstene til at vokse og leve – så får vi en masse skavanker, som vores sundhedsapperat godt kan justere lidt på. Men det ændrer ikke ved at det er det helt grundlæggende som er problemet. Vores egen energi! Det vi mangler at give os selv som brændstof.


af Pia Tingstedt         https://piatingstedt.dk
Copyright 2003-2019: Behandlerlisten.dk. All rights reserved.