Hjælp til Overspisning
- artikel af suzanne JensenHjælp til overspisning
Overspisning (også kaldet Binge Eating Disorder – BED) er den hyppigste spiseforstyrrelse i Danmark i dag, hvor Sundhedsstyrelsen anslår, at 100.000 lider af overspisning. Det er flere, end antallet af personer, der lider af anoreksi og bulimi tilsammen. BED er ofte kaldt ’bulimi uden udrensning’, fordi man ikke kompenserer for det store madindtag – såsom f.eks. at kaste op, tage afføringsmidler eller dyrke intens motion – ligesom med almindelig bulimi. BED kaldes også for tvangsspisning og madmisbrug.
BED er endnu ikke en selvstændig diagnose i det danske system, men hører under kategorien ‘andre atypiske spiseforstyrrelser’ på diagnoselisten. Det kan både være svært og skamfuldt for en overspiser at søge hjælp, især da vi er vant til at se på fedme som noget man selv vælger. Mange går som regel i flere år med deres problem – i kontrast til dem med andre spiseforstyrrelser – ofte uden at vide, at der er tale om en spiseforstyrrelse.
Episoder med overspisning kan fungere som flugt fra ubehagelige tanker og negative følelser såsom frustration, tristhed, vrede og stress, samt en overtrædelse af ens egne rigide regler om, hvad og hvor meget man må spise. Det kan være svært at tænke på noget andet, når trangen til at overspise kommer, og ofte vil personen diskutere for og imod med sig selv.
Under en overspisning bliver de ubehagelige tanker skubbet i baggrunden, men det bliver hurtigt erstattet af en følelse af selvbebrejdelse, kontroltab, skyld og skam med overvægt til følge. Mad – og især velsmagende mad – stimulerer hjernens belønningssystem ved at frigive signalstoffer som dopamin og opioider, der giver en psykologisk afhængighed.
Tegn på overspisning
- Mangel på kontrol over madindtagelsen
- Spiser i hemmelighed og forsøger at skjule det over for andre
- Tankerne om mad, krop, vægt og udseende fylder meget i ens dagligdag.
- Mange regler om, hvad man må spise og ikke må spise.
- Sort/hvid-tænkning. Enten har man kontrol over maden, eller slet ingen kontrol.
- Følelsen af at være forkert.
- Afhængig af at blive bekræftet af andre.
Hvis du kan genkende dig selv i noget af det skrevne, og du gerne vil have hjælp til at komme fri af det, kan jeg hjælpe dig. Hos mig er der ikke fokus på vægttab og diæter. Jeg vil gerne hjælpe dig med at få en sund og afslappet holdning til mad. Du får konkrete brugbare værktøjer, som du kan hive frem i enhver situation og jeg hjælper dig også med at blive klogere på:
- Dine spisemønstre og situationer, der udløser overspisning
- Dine følelser og hvordan de hænger sammen med maden
- Appetit reguleringsmetoder
Udover kognitiv adfærdsterapi og samtaleterapi bruger jeg energipsykologi (EFT), og jeg inddrager også kropsterapi. På min hjemmeside kan du læse mere om, hvordan jeg arbejder. Du er også velkommen til at ringe eller skrive til mig.
Kontakt
www.suzanne-jensen.dk/da/om-mig
tlf. 20 43 70 75
info@suzanne-jensen.dk
af suzanne Jensen https://www.suzanne-jensen.dk