Litteraturens lykkepille

- artikel af Nyt Aspekt - tidsskrift for sind · krop · ånd

Litteraturens lykkepille

Ondt i livet? Prøv biblioterapi.

Biblioterapi er navnet på en ny kur fra England. Med udspring i projektet Get into Reading henviser læger patienter med psykiske problemer til skønlitterære læsegrupper.

Terapigrupperne henvender sig både til folk med Alzheimers, misbrug og psykiske lidelser samt til dem med læsebesvær og generelt ondt i livet. Projektet er en bragende succes. Deltagerne oplever forløsning af følelserne i kølvandet på den indsigt, der ligger gemt i god litteratur.

- Mange har i virkeligheden brug for at modtage psykoterapeutisk rådgivning, men gør det ikke, måske fordi de ikke har råd. I stedet kan litteraturen være med til at sætte ord på nogle af de følelser, folk ikke selv kan formulere, fortæller projektleder dr. Jane Davis fra University of Liverpool.

Forklaringen gives af hjerneforskningen. Når vi læser en god bog, aktiveres en masse emotioner i hjernen, der trækker følelsen ned i kroppen. Vi bliver rørt af det læste.

I Danmark har projektet Ordets magi kørt siden 2003 på Rigshospitalet, hvor professionelle fortællere læser op for alvorligt og kronisk syge børn. Dr. pæd. Bo Steffensen fra Nationalt Videncenter for Læsning var konsulent i opstartfasen og ser en klar og positiv virkning:

- På videooptagelserne kan man se nogle fantastiske gennembrud, hvor børn, man ikke har kunnet komme i kontakt med tidligere, pludselig åbner sig og begynder at smile, mens de får fortalt historier.

Kilde: Information

Nyt Aspekt & Guiden Nr4 2008

af Nyt Aspekt - tidsskrift for sind · krop · ånd         http://www.nytaspekt.dk
Copyright 2003-2019: Behandlerlisten.dk. All rights reserved.