Selvbebrejdelser - du kan stoppe dem

- artikel af Birgitte Asmussen

Tag ansvar for dine selvbebrejdelser – så kan de stoppes

 

I min praksis arbejder jeg meget med bevidstgørelse, fordi bevidsthed er første forudsætning for at kunne ændre noget. Det er meget svært at ændre noget, man ikke er bevidst om at man gør.  Men ingenting ændrer sig, blot fordi man er bevidst om det. Jeg har set mennesker, som er meget bevidste om, hvorfor de gør, som de gør, og hvad de gør – men som alligevel i årevis ikke flytter sig ud af stedet i forhold til at få det bedre i deres liv.

Hagen er, at de ikke tager ansvar for det, de er bevidst om. De er for eksempel helt bevidste om, at de hakker på sig selv og bebrejder sig selv, på en måde som nedbryder noget i dem. Men holder de så op med at gøre det, når de bliver klar over, at det er det, de gør? Nej. De fortsætter med at gøre det, som var det noget, de var tvunget til. Og fordi de er bevidste, bebrejder de bagefter sig selv at de bebrejder sig selv.

Så det er ikke nok at være bevidst om det du gør. Du må også tage ansvaret for det. At tage ansvar betyder at du gør dig klart, at det er DIG der former dit liv, at det er DIN MUND bebrejdelserne kommer ud af. At tage ansvar betyder at du AKTIVT og BEVIDST begynder at gøre noget andet – før du gør det, vil intet forandre sig for dig.

"Jamen, det er bare så svært!!"
Ja, det må man sige. Det er helt enkelt hårdt, konstant arbejde, det er der ingen grund til at skjule.

Selvfølgelig holder de færreste op med en uvane sådan lige fra dag til dag. Men få begyndt:

1. Bliv klar over, hvad det er, der sker med dig når du hakker på dig selv
2. Gør dig klart, at der er ét eneste menneske i hele verden der har magt til at lave den uvane om – nemlig dig selv
3. Beslut dig for at lave om på det
4. Når du "falder i" – så stop op, så snart du opdager, at du 'gjorde det igen'. Sig undskyld til dig selv, og sig det højt, det betyder noget at lyden af undskyldningen også når dine ører
5. Sig i stedet det, du ville ønske, du havde sagt

Hvis du arbejder seriøst med det, så vil du opleve, at du opdager dit hakkeri tidligere og tidligere. Til at begynde med kan der gå flere dage inden du opdager det, men når du kommer i god træning og bliver mere opmærksom, så vil du efterhånden nå dertil, hvor du kan stoppe dig selv, INDEN ordene når at komme ud af munden på dig, men hvor du bare kunne mærke at Ups, der var jeg lige ved at begynde at hakke på mig selv igen. Så kan det være, du har brug for at stoppe op og mærke godt efter, hvad du egentlig gerne vil sige til dig selv i stedet. Det er ikke altid, man lige har sprog for det at vise sig selv venlighed – selv havde jeg i hvert fald hårdt brug for en, der kunne give mig nogle formuleringsforslag i forbindelse med det, jeg arbejdede med at lave om på, og havde stor gavn af den terapeut, der hjalp mig i processen.

Men alt flytter sig først, når du opdager, at ansvar er magt. Din magt. Over dit liv. 

 


af Birgitte Asmussen         http://www.bevidsthed.nu
Copyright 2003-2019: Behandlerlisten.dk. All rights reserved.