En gåtur er også meditation
- artikel af Rolf Larsen
Når vi tænker på meditation, tænker de fleste af os nok på at sidde og eller ligge ned, og hvor et mantra eller vejtrækningen er central.
Men man kan også meditere, mens man går. Vi kan populært kalde det gå-meditation. Meditation handler i bund og grund om, at være tilstede i nuet, og forsøge ikke at forholde sig til sine tanker.
Folk som f.eks. har deltaget i pilgrimsvandring, enten herhjemme eller f.eks. på Caminoen i Spanien, vil kunne nikke genkendende til, at det er meditativt at vandre. Man kan også vælge at vandre i det nordlige Sverige. Selv en kortere gåtur i skoven, kan virke meditativ.
I en gå-meditation kan du koncentrere sig om den faktiske oplevelse af at gå. Bemærk trykket på hver fod, når den berører jorden, og lindringen af presset, når din fod stiger igen. Tag oplevelsen af musklerne i dine ben ind. Bemærk, når de spændes op, og når de slapper af. Mærk ændringerne i tæerne, når de møder jorden. Anerkend, hvad der sker med dine ankler, når du går.
Du kan også vælge at koncentrere sig om omgivelserne og bruge sanserne til at opleve naturen - hvordan den dufter, lyder og føles. Fuglefløjt, lyden af fødderne mod skovbundens blade, duften af jord og skovens farvepalette.
I begge tilfælde vil du opleve en meditativ tilstand, at sindet beroliges, kroppen slapper af og dit hjerte åbner sig.
Selvom man godt kan blive fysisk træt af gå turen, så får man alligevel en følelse af fornyet energi og opløftethed.
Gå-meditation kan også have en generel fordel for dit helbred. Tænk bare på den træning det er, at gå. Lav f.eks. gå-meditation to-tre gange om ugen i den lokale skov. Det kan, udover at hjælpe dig meditativt, også hjælpe med at holde dig i form, og det er jo ikke nogen dårlig sidegevinst.
Om forfatteren: Rolf Larsen er indehaver af Mind2Body® og bl.a. uddannet meditationslærer, Master Coach og Reiki Healer. Du kan læse mere på www.mind2body.dk.
af Rolf Larsen http://www.mind2body.dk