Stress

- artikel af Annemette Hougaard

Ro på – Stress kan forebygges

Jeg føler at forebyggelse er mere vigtig end nogensinde før med den enorme belastning der er på sundhedsvæsenet. Vi kan med lidt hjælp lære at forebygge stress, der er medvirkende årsag til mange dårligdomme. F.eks. forhøjet blodtryk, hovedpine, fordøjelsesproblemer, depression, koncentrationsproblemer m.m. Stress kan over længere tid medføre sygdom, så både af hensyn til din krop men ikke mindst af hensyn til din livskvalitet er forebyggelse vigtig.

Vi kender alle til stress. Kortvarig stress er helt ok, men vedvarende stress slider på kroppen i det lange løb. Stress kan f.eks. komme op til en eksamen, det er det du mærker når hjertet buldrer derudad, nattesøvnen er udfordret, du er anspændt, det er svært at koncentrere sig og at huske helt almindelig ting.

Livet er i perioder udfordrende og det hører ikke op, men vi kan blive supergode til at mestre udfordringerne. Faktisk er en stressfyldt periode ofte en chance for at blive klogere på dig selv, lære noget som du på anden vis ikke ville have lært og nødig vil undvære. Så udfordringer er velkomne.

At holde balancen i livet betyder ikke at undgå udfordringer, mere at holde dig i bevægelse. Den naturlige reaktion på stress er ofte at spænde op og stivne i forsøget på at holde balancen. Det er helt naturligt, men en skidt hjælp i længden. Når stormen raser, er du i balance, når du svajer i vinden, ikke når du står stivnet og ubevægelig. Når du er stivnet og ubevægelig er du i langt større risiko for at blive vælte omkuld af et af livets vindstød.

Det er naturligt at spænde op, når vi står midt i en udfordring. Kroppens nervesystem er helt naturligt blevet aktiveret fordi vi står i en situation vi ikke helt ved hvordan vi håndtere. En uvant udfordring, som vi måske endda tænker ender skidt. Kroppen gør sig parat til handling. Sådan skal det være. Det er sådan vi er indrettet og det er det der redder os i en livstruende situation. Nervesystemet er vores redning, når vi er på vej ud foran en bil og når at reagere inden vi overhovedet får tænkt os om.

Du kan regulere dit nervesystem. Det gode er at du kan regulere dit nervesystem fra høj aktivering, hvor du er urolig, anspændt, måske angst til ikke at være aktiveret. Det er den modsatte tilstand, her er du rolig, hjerterytmen er faldet til ro og du genvinder overblikket. Det kræver øvelse og der findes masser af teknikker som er særdeles brugbare. Det er helt individuelt, hvad der virker for den enkelte. I tilfælde af stress benytter mange sig af samtaleterapi, hvilket kan være rigtig brugbart. Men vi må ikke overse kroppen, det er den der bliver lammet af skræk, ryster af angst, spænder op for at være parat til handling. Den må mødes og forstås hvis vi skal lære at regulere nervesystemet.

Med kropsterapi får du kroppen med i snakken. Det er kroppen, nærmere betegnet dens nervesystem, der er blevet aktiveret og føles ude af din kontrol, når stressen melder sig på banen. Sagen er den, at du ikke har kontrol over hvornår dit nervesystem aktiveres, men du kan genvinde følelsen af kontrol, ved at mærke at du kan regulere nervesystemet, når det er blevet aktiveret. Måske lyder det svært, men det er faktisk ret enkelt.

Du kan få dit nervesystem til at falde til ro. Med enkle teknikker, der netop er tilpasset dine reaktionsmønstre, er det muligt med træning at få nye færdigheder, der gør dig langt mere robust overfor livets storme. Du behøver ikke stivne, men kan svaje i vinden og flyde med.

Desuden kan kroppen med nænsom kropsterapi få en hånd til at falde til ro, ved afspænding af nervesystemet og det er et rigtig godt skridt på vejen. Det giver mere overskud og klarhed til at se din situation lidt udefra og finde nye handlemuligheder.

Teknikker til regulering af nervesystemet kan være alt lige fra vejrtrækningsøvelser til fokus på bestemte områder af kroppen til praktisk handling. Det vigtige er, at du lærer netop de teknikker, der virker på dit nervesystem og at du får føling med hvornår og hvorfor din krop reagerer som den gør i bestemte situationer. At få forståelse for kroppens reaktioner, og at de er ganske naturlige, er ofte et stort skridt på vejen til at genvinde roen. Jo mere føling du har med kroppen, jo hurtigere kan du sætte ind med regulering af nervesystemet og jo hurtigere bevæger du dig ind i en tilstand af ro og afslappethed. Dine teknikker kan du have med dig alle vegne, så hjælpen er altid nær.

Søg hjælp når du har været stresset i længere tid, det svarer sig virkelig på den lang bane. Der er ingen grund til at lægge dig helt ned inden du får hjælp, det gør bare vejen tilbage meget længere og mere udfordrende. Forebyg en alvorlig nedtur ved at unde dig selv hjælp, når du har behov for det og bliv i tilgift rigere på din rejse i livet.

 

Sygeplejerske og Kropsterapeut Annmette Hougaard – Kanaloa Kropsterapi - Hobro

 

 

 


af Annemette Hougaard         http://www.kanaloakropsterapi.dk
Copyright 2003-2024: Behandlerlisten.dk. All rights reserved.